Cambodja: zee, strand en krab

Ook in het zuiden van Cambodja had ik het erg naar mijn zin. De dagen hier waren voornamelijk om te relaxen. “Even een tandje terug”. Ik bezocht het eilandje Koh Rong met haar witte zand, blauwe zee en een privé strandje bij het hostel. Genieten, genieten en nog eens genieten. En vooral lekker niets doen, samen met lieve mensen om me heen.
  

Vervolgens was het weer tijd om iets ‘actiefs’ te doen. In Cambodja ligt het eilandje Koh Tang. Het ligt zo’n 5 uur van het vaste land en was in 1975 de plaats waar Amerikaanse troepen en de Rode Khmer met elkaar botsten; dit was de laatste officiële slag van de Vietnam oorlog. Het eiland wordt tegenwoordig gebruikt als buitenpost voor Cambodjaanse militairen. Een onbewoond eiland, met een onaangetaste onderwaterwereld. Dat klinkt als een goeie duikspot! Mijn eerste keer duiken sinds ik mijn open water duikbrevet in Thailand heb gehaald. De eerste sprong in het water was dan ook wel spannend. Eenmaal onderwater voelde ik me als een vis in het water 🙂 . Wat was het mooi hier. We deden in totaal 5 duiken, waaronder mijn eerste nachtduik. Dit was erg spannend. De sprong in het water vanaf de boot, leek wel een sprong in een zwart gat. Onder water heb je alleen het licht van je zaklamp. Je ziet andere vissen die ’s avonds op jacht gaan. Heel gaaf. We aten en sliepen op de boot en genoten van de zonsopkomst en zonsondergang. 

Kampot
is een rivierstadje met Franse invloeden wat terug te zien is in de koloniale bouwstijl. We bezochten hier het Bokor Hill National Park, waar je heerlijk met een scooter rond kunt rijden. Op de top van de Bokor Hill is een verlaten stad, wat met de mist wel een spookstadje lijkt. Vanwege de frisse zeewind was deze berg tijdens de kolonisatie een populaire plek onder de Fransen. Er kwam een luxe vesting; een postkantoor, katholieke kerk, school, hotel en casino. In 1940 werd de berg verlaten vanwege de opkomende oorlog tussen de Vietnamezen en de Franse kolonisten. In 1970 werd de berg definitief verlaten door de opkomst van de Rode Khmer die de berg uit strategisch oogpunt gebruikte. In 1979 werd Cambodja door Vietnam bevrijd van de Rode Khmer. De kogelgaten in de kerk en het hotel zijn het bewijs van het heftige gevecht.


Rondom Kampot zijn allemaal peperplantages te vinden. Tijdens de Franse kolonisatie was deze “Kampot pepper” erg beroemd, vooral in Europa. Een tour met de scooter over het platteland bracht ons naar een van de plantages waar we een rondleiding kregen. En ik zag een vlindertuin. 


Ik bleef een paar dagen in Kep. Een kustplaatsje dat bekend staat om de krab. Op de krabmarkt hebben we verse krab gegeten. De krabben worden in kooien in zee in leven gehouden, uit de kooien gehaald en vers voor je bereid. Met natuurlijk de Kampot Pepper van het nabijgelegen Kampot. Heerlijk!!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s